Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που κάνουμε στο σχολείο μας για τις λίμνες της Δοιράνης και της Καστοριάς την Παρασκευή που μας πέρασε επισκεφτήκαμε τη λίμνη του νομού μας για μια επιτόπια μελέτη του οικοσυστήματος. Είχαμε ήδη κάνει προεργασία στην τάξη και χωριστήκαμε σε ομάδες έρευνας. Η κάθεμιά επέλεξε και ένα όνομα από το ζωικό ή φυτικό βασίλειο της λίμνης. Οι ομάδες λοιπόν με τα αντίστοιχα καρτελάκια τους στην μπλούζα (τα δημιουργήσαμε στον υπολογιστή) είναι: Λευκοτσικνιάδες, Πεταλούδα ψάρι, Αργυροπελεκάνοι, Λιβελούλες, Κύκνοι, Γουλιανοί, Ερωδιοί και Φλαμίγκο.
Η κάθε ομάδα ανέλαβε πριν την επίσκεψη να διερευνήσει έναν συγκεκριμένο τομέα. Δύο ομάδες για μια εβδομάδα αναζητούσαν τρόπους μελέτης της ποιότητας του νερού. Στο διαδίκτυο βρήκαν χρήσιμες πληροφορίες και με τη βοήθεια του δασκάλου συντονιστή της ομάδας δημιούργησαν αντίστοιχο φύλλο εργασίας(Μετρήσεις στο νερό της λίμνης!) που χρησιμοποίησαν στη λίμνη και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει πειράματα εύρεσης Ph και μέτρησης θερμοκρασίας ή καθαρότητας του ιζήματος του πυθμένα της λίμνης. Μία άλλη ομάδα ανέλαβε να μελετήσει την επιβάρυνση της λίμνης από τον άνθρωπο και δημιούργησε με το δάσκαλο συντονιστή αντίστοιχο φυλλο εργασίας(Η ρύπανση στη λίμνη.)
Προεργασία στην τάξη
Δύο ομάδες μελέτησαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής φτιάχνοντας και αυτές δύο φύλλα εργασίας (Mελετώ την πανίδα της λίμνης! και Μελετώ την χλωρίδα της λίμνης!) ενώ οι υπόλοιπες μελέτησαν την ιστορία της περιοχής και διερεύνησαν την οικονομική διάσταση. Μάλιστα για το σκοπό αυτό έφτιαξαν ερωτηματολόγια για να τα μοιράσουν σε επαγγελματίες της περιοχής (ψάραδες, εστιάτορες κ.ά) καθώς και ερωτήσεις για συνένετευξη από κατοίκους της Δοιράνης.
Εργασία στο ΚΠΕ Γυναικόκαστρου
Πριν όμως φτάσουμε στη λίμνη κάναμε μια στάση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όπου και οι υπεύθυνοι εκεί μας βοήθησαν να προσεγγίσουμε τον υγρότοπο της λίμνης θεωρητικά. Κατανοήσαμε κάποια στοιχεία του υγρότοπου (βιοτικά-αβιοτικά) και μέσα από την προβολή μίας μικρής ταινίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων γύρω από τη λίμνη βγάλαμε χρήσιμα συμπεράσματα.
Αφού μας κέρασαν πρωινό εκεί στο ΚΠΕ και πήραμε το αναμνηστικό καπελάκι μας ξεκινήσαμε για την λίμνη. Πριν πάμε στις όχθες της κάναμε μια στάση στο μουσείο της Δοιράνης όπου και οι ομάδες της ιστορίας κυρίως τράβηξαν πολύτιμο φωτογραφικό υλικό από την ιστορία της περιοχής. Όμως και η ομάδα της τοπικής οικονομίας σημείωσε πολύτιμες πληροφορίες για τα οικονομικά ωφέλη της λίμνης πριν πολλά χρόνια.
Άδεια αλιείας του 1949..
Νταούλι ..για ψάρεμα γριβαδιού!
Οι ομάδες της χλωρίδας και της πανίδας ενημερώθηκαν για το τι θα συναντήσουν στη λίμνη μέσα από φωτογραφίες.
Μουσείο Δοιράνης
Αφού ολοκληρώσαμε την περιήγησή μας στο μουσείο (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΠΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΦΥΛΑΚΑ) κατευθυνθήκαμε στις όχθες της λίμνης, ξεκινώντας τις μετρήσεις και κ’ανοντας παρατηρήσεις και συλλογή υλικού.
Παρατηρώντας τα πουλιά..
Συλλέγοντας υλικό από τη λίμνη..
Κάνοντας μετρήσεις στη λίμνη…
Οι ομάδες που έπρεπε να πάρουν συνεύντευξη από τους ντόπιους ή να μοιράσουν ερωτηματολόγια δεν πήγαν στο χωριό μιας και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν υπήρχε ψυχή έξω αλλά και τα μαγαζιά στην περιοχή ήταν κλειστά. Οι ομάδες έρευνας της λίμνης δεν ολοκλήρωσαν τα φύλλα εργασίας μιας και ο υπερβολικός αέρας δεν το επέτρεπε. Έτσι η πρώτη μας επίσκεψη δεν ολοκληρώθηκε όπως θα θέλαμε οπότε και συμφωνήσαμε να ξαναεπισκεφτούμε την ίδια όχθη το Γενάρη στις αλκυονίδες μέρες. Μέχρι τότε θα μελετήσουμε ότι υλικό μαζέψαμε.
Πάντως τη πιο δύσκολη δουλειά την έχουν οι ομάδες της πανίδας μιας και μέσα από 3 φωτογραφίες που τράβηξαν στη λίμνη πρέπει να ερευνήσουν ποια πουλιά εικονίζονται.Λόγω του αέρα την Παρασκευή δύσκολα έβλεπες πουλί να στέκεται ακίνητο.
κάποιος είδος γεράκι (το αναζητούμε στα βιβλία)
Κάποιο είδος πελεκάνου..(μπορεί κ’αποιος να βοηθήσει;)
Σε λίγο καιρό θα αναρτήσουμε και άλλες πληροφορίες για τη λίμνη. Όμως το πιο σημαντικό θα είναι ένα άρθρο που θα γράψουμε σε τοπική εφημερίδα για τα ωραία και…….. τα άσχημα του Μουσείου Δοιράνης.
Τα λέμε σε λίγες μέρες!!