Ιούνιος 18 2015

Μια μέρα στην Καστοριά…

logo_kpe_kastorias_1Στις 2 Ιουνίου οι τρεις μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Καστοριάς, προκειμένου να υλοποιήσουν  συνδυασμό δύο προγραμμάτων (1. Οι δρόμοι του νερού και 2. Μικρή γλυκιά ζωή/Προσέγγιση του μικρόκοσμου των γλυκών νερών). Αφού ενημερωθήκαμε στο ΚΠΕ γενικά για τη λίμνη και τις δραστηριότητες του ΚΠΕ στη συνέχεια χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Η πρώτη έκανε περιήγηση στις όχθες της λίμνης και με τη βοήθεια φύλλων εργασίας παρατήρησε την  ορνιθοπανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής.

 

20150602_123646

 

 

20150602_123629

Η δεύτερη ομάδα με φύλλα εργασίας και χρήση κατάλληλων οργάνων έκανε μελέτη πεδίου στη λίμνη, παίρνοντας δείγματα νερού με φυτοπλαγκτόν και μακροασπόνδυλα. Στη συνέχεια πήγαμε όλοι στο εργαστήριο του ΚΠΕ όπου και με τη βοήθεια μικροσκοπίων παρατηρήσαμε το μικρόκοσμο της λίμνης εν κινήσει..

20150602_131403Παιδιά αν ποτέ βρεθείτε στην Καστοριά, μην ξεχάσετε να έρθετε στο ΚΠΕ και να δείτε το ενυδρείο με όλα τα λιμνίσια και ποταμίσια ψάρια της Ελλάδας.

kastoria14nnidrioΑξέχαστη εκδρομή!! Ευχαριστούμε πολύ το προσωπικό του ΚΠΕ για την  υπέροχη φιλοξενία!!

Category: Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: Λίμνες, Πηγή Έμπνευσης | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μια μέρα στην Καστοριά…
Μάιος 18 2015

Μικροσκόπια στο εργαστήρι μας!!

lab_technician_job_microscope_bugs_worm1

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος για τις Λίμνες, στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου μας  χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρονικά μικροσκόπια προκειμένου να μελετήσουμε δείγματα νερού από τις λίμνες της Δοιράνης και της Καστοριάς. Πιο συγκεκριμένα και αφού μάθαμε τα μέρη ενός μικροσκοπίου (..και κάποια μυστικά χρήσης του.. με τη βοήθεια ΦΥΛΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ) στη συνέχεια τοποθετήσαμε σε αντικειμενοφόρους δείγματα από τις δύο λίμνες. Με τη βοήθεια Κλείδας μακροασπονδύλων και ειδών φυτοπλαγκτού εντοπίσαμε διάφορους μικροοργανισμούς (δυστυχώς δεν κινούνταν μιας και τα δείγματα νερού ήταν παλιά) και αφού τους σχεδιάσαμε στο παραπάνω ΦΕ 1, τους καταγράψαμε , συγκρίνοντας ουσιαστικά το μικρόκοσμο των δύο λιμνών. Παράλληλα,  προσπαθήσαμε με τη βοήθεια ΦΥΛΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αξιολόγησης ποιότητας νερού να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε βιοτικούς δείκτες καθαρότητας ή μη των νερών των δύο λιμνών.

 

Category: Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: Λίμνες, Πηγή Έμπνευσης | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μικροσκόπια στο εργαστήρι μας!!
Μάρτιος 9 2015

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ WWF ΚΡΗΤΗΣ!

skype_logo-580x367Την Παρασκευή, 6 Μαρτίου στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος για τις λίμνες, στο σχολείο πραγματοποιήθηκε επικοινωνία μέσω skype με τη WWF Κρήτης και τον υπεύθυνο στα γραφεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης κ. Καλούστ Παραγκαμιάν. Ο κ. Καλούστ ταυτόχρονα είναι και επιστημονικός συνεργάτης του σπηλαιολογικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Ο βιολόγος αυτός μας μίλησε γενικά για τους υγρότοπους των νησιωτικών περιοχών (κάτι που δεν ακούμε συχνά), αλλά και για τη Δοιράνη. Μας ενημέρωσε για τα χαρακτηριστικά πολλών υγροτόπων σε πολύ μικρά νησιά του Αιγαίου, για χαρακτηριστικά είδη χλωρίδας, ιχθοπανίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας. Ταυτόχρονα συγκρίναμε αυτούς τους υγρότοπους με τη λίμνη μας τη Δοιράνη, για την οποία μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες. Πολλοί μαθητές υπέβαλλαν ερωτήσεις και μέσα από τη συζήτηση που έγινε μάθαμε πολλά . Ένα από τα πολλά που μας έκανε εντύπωση ήταν και η πληροφορία ότι η πληθώρα κοχυλιών στις ακτές της λίμνης αποτελεί ένδειξη ελαφράς τοξικότητας του νερού, το οποίο παρόλα αυτά είναι παροδικό και σίγουρα η λίμνη μας – όπως δήλωσε- είναι από τις καθαρότερες της Ελλάδας. Μας πρόσφερε , επίσης, πλούσιο υλικό για να μελετήσουμε τα μακροασπόνδυλα της περιοχής προσφέροντας κλείδες αναγνώρισης(ΚΛΕΙΔΑ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ)  με τους μικροοργανισμούς και διάφορα φύλλα εργασίας(Αναγνώριση μακροασπόνδυλων) για τη μελέτη πεδίου που έχουν άμεση σχέση με τις διαδικασίες ελέγχου της ποιότητας νερού μίας λίμνης. Οι ομάδες εργασίες του σχολείου, ήδη στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα ασχολούνται με το θέμα της ρύπανσης των νερών των λιμνών.20150306_101046

20150306_104340

..στο βάθος φαίνεται ο συνομιλητής μας..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20150306_102430Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους υγρότοπους στα νησιά μας θα βρείτε στην ιστοσελίδα της WWF και συγκεκριμένα στο υγροτόπιο.  Παρακάτω σας παρουσιάζουμε και την παρουσίαση που έκανε ο κ. Καλούστ κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μας.

 


Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη WWf Ελλάς και συγκεκριμένα στο υπεύθυνο των γραφείων της Κρήτης κ. Καλούστ Παραγκαμιάν για τη βοήθειά του και το χρόνο του στο περιβαλλοντικό πρόγραμμά μας. Κλείσαμε τη επικοινωνία μας με τις καλύτερες εντυπώσεις και μάλιστα ο κ. Καλούστ υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει ξανά σε μια εκ νέου επικοινωνία. Εμείς με τη σειρά μας δεσμευθήκαμε ότι όποτε βρεθεί στη Μακεδονία μας θα είναι τιμή μας να τον φιλοξενήσουμε.

Μάρτιος 3 2015

Οι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ σε δράση….

karikatur  Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος για τις λίμνες η ομάδα πειραματιστές του σχολείου μας κατασκεύασαν ένα απλό και πρωτότυπο φίλτρο νερού, προκειμένου να καθαρίσουν το νερό σε περιοχές της λίμνης όπου αυτό είναι λιγότερο διαυγές από ότι θα έπρεπε. Στην πρώτη μας επίσκεψη στην Δοιράνη η ομάδα της ρύπανσης διεπίστωσε ότι σε κάποια σημεία στη λίμνη το νερό ήταν θολό. Έτσι αποφασίσαμε όλες οι ομάδες να κατασκευάσουμε ένα φίλτρο νερού με υλικά καθημερινής χρήσης.

 

20150116_115632

Το φίλτρο ολοκληρώθηκε

20150213_104258

Μελετούμε την κατασκευή του με τη βοήθεια φύλλου εργασίας

20150116_115905

Με το φίλτρο καθαρίζουμε το νερό

20150116_115858 Παρακάτω σας δίνουμε απλές συμβουλές κατασκευής αυτού του φίλτρου. Πάντως ό,τι και να κάνετε πάντα δίπλα σας να έχετε το δάσκαλό σας ή κάποιον γονιό σας. Καλή επιτυχία παιδιά!!!

 

Νοέμβριος 29 2014

Μελέτη πεδίου στη λίμνη Δοιράνη…

doirani2Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που κάνουμε στο σχολείο μας για τις λίμνες της Δοιράνης και της Καστοριάς την Παρασκευή που μας πέρασε επισκεφτήκαμε τη λίμνη του νομού μας για μια επιτόπια μελέτη του οικοσυστήματος. Είχαμε ήδη κάνει προεργασία στην τάξη και χωριστήκαμε σε ομάδες έρευνας. Η κάθεμιά επέλεξε και ένα όνομα από το ζωικό ή φυτικό βασίλειο της λίμνης. Οι ομάδες λοιπόν με τα αντίστοιχα καρτελάκια τους στην μπλούζα (τα δημιουργήσαμε στον υπολογιστή) είναι: Λευκοτσικνιάδες, Πεταλούδα ψάρι, Αργυροπελεκάνοι, Λιβελούλες, Κύκνοι, Γουλιανοί, Ερωδιοί και Φλαμίγκο.

Η κάθε ομάδα ανέλαβε πριν την επίσκεψη να διερευνήσει έναν συγκεκριμένο τομέα. Δύο ομάδες για μια εβδομάδα αναζητούσαν τρόπους μελέτης της ποιότητας του νερού. Στο διαδίκτυο βρήκαν χρήσιμες πληροφορίες και με τη βοήθεια του δασκάλου συντονιστή της ομάδας δημιούργησαν αντίστοιχο φύλλο εργασίας(Μετρήσεις στο νερό της λίμνης!) που χρησιμοποίησαν στη λίμνη και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει πειράματα εύρεσης Ph και μέτρησης θερμοκρασίας ή καθαρότητας του ιζήματος του πυθμένα της λίμνης. Μία άλλη ομάδα ανέλαβε να μελετήσει την επιβάρυνση της λίμνης από τον άνθρωπο και δημιούργησε με το δάσκαλο συντονιστή αντίστοιχο φυλλο εργασίας(Η ρύπανση στη λίμνη.)

προεργασία στην τάξη

Προεργασία στην τάξη

Δύο ομάδες μελέτησαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής φτιάχνοντας και αυτές δύο φύλλα εργασίας (Mελετώ την πανίδα της λίμνης!  και  Μελετώ την χλωρίδα της λίμνης!) ενώ οι υπόλοιπες μελέτησαν την ιστορία της περιοχής και διερεύνησαν την οικονομική διάσταση. Μάλιστα για το σκοπό αυτό έφτιαξαν ερωτηματολόγια για να τα μοιράσουν σε επαγγελματίες της περιοχής (ψάραδες, εστιάτορες κ.ά) καθώς και ερωτήσεις  για συνένετευξη από κατοίκους της Δοιράνης.

20141121_092440

Εργασία στο ΚΠΕ Γυναικόκαστρου

Πριν όμως φτάσουμε στη λίμνη κάναμε μια στάση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όπου και οι υπεύθυνοι εκεί μας βοήθησαν να προσεγγίσουμε τον υγρότοπο της λίμνης θεωρητικά.  Κατανοήσαμε κάποια στοιχεία του υγρότοπου (βιοτικά-αβιοτικά) και μέσα από την προβολή μίας μικρής ταινίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων γύρω από τη λίμνη βγάλαμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Αφού μας κέρασαν πρωινό εκεί στο ΚΠΕ και πήραμε το αναμνηστικό καπελάκι μας ξεκινήσαμε για την λίμνη. Πριν πάμε στις όχθες της κάναμε μια στάση στο μουσείο της Δοιράνης όπου και οι ομάδες της ιστορίας κυρίως τράβηξαν πολύτιμο φωτογραφικό υλικό από την ιστορία της περιοχής. Όμως και η ομάδα της τοπικής οικονομίας σημείωσε πολύτιμες πληροφορίες για τα  οικονομικά ωφέλη της λίμνης πριν πολλά χρόνια.

Άδεια αλιείας του 1949..

Άδεια αλιείας του 1949..

Νταούλι ..για ψάρεμα γριβαδιού!

Νταούλι ..για ψάρεμα γριβαδιού!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι ομάδες της χλωρίδας και της πανίδας ενημερώθηκαν για το τι θα συναντήσουν στη λίμνη μέσα από φωτογραφίες.

Μουσείο Δοιράνης

Μουσείο Δοιράνης

    Αφού ολοκληρώσαμε την περιήγησή μας στο μουσείο (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΠΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΦΥΛΑΚΑ) κατευθυνθήκαμε στις όχθες της λίμνης, ξεκινώντας τις μετρήσεις και κ’ανοντας παρατηρήσεις και συλλογή υλικού.

Παρατηρώντας τα πουλιά..

Παρατηρώντας τα πουλιά..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συλλέγοντας υλικό από τη λίμνη..

Κάνοντας μετρήσεις στη λίμνη...

Κάνοντας μετρήσεις στη λίμνη…

Οι ομάδες που έπρεπε να πάρουν συνεύντευξη από τους ντόπιους ή να μοιράσουν ερωτηματολόγια δεν πήγαν στο χωριό μιας και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν υπήρχε ψυχή έξω αλλά και τα μαγαζιά στην περιοχή ήταν κλειστά. Οι ομάδες έρευνας της λίμνης δεν ολοκλήρωσαν τα φύλλα εργασίας μιας και ο υπερβολικός αέρας δεν το επέτρεπε. Έτσι η πρώτη μας επίσκεψη δεν ολοκληρώθηκε όπως θα θέλαμε οπότε και συμφωνήσαμε να ξαναεπισκεφτούμε την ίδια όχθη το Γενάρη στις αλκυονίδες μέρες. Μέχρι τότε θα μελετήσουμε ότι υλικό μαζέψαμε.

    Πάντως τη πιο δύσκολη δουλειά την έχουν οι ομάδες της πανίδας μιας και μέσα από 3 φωτογραφίες  που τράβηξαν στη λίμνη πρέπει να ερευνήσουν ποια πουλιά εικονίζονται.Λόγω του αέρα την Παρασκευή δύσκολα έβλεπες πουλί να στέκεται ακίνητο.

κάποιος είδος γεράκι (το αναζητούμε στα βιβλία)

κάποιος είδος γεράκι (το αναζητούμε στα βιβλία)

Μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

Κάποιο είδος πελεκάνου..(μπορεί κ’αποιος να βοηθήσει;)

 

Σε λίγο καιρό θα αναρτήσουμε και άλλες πληροφορίες για τη λίμνη. Όμως το πιο σημαντικό θα είναι ένα άρθρο που θα γράψουμε σε τοπική εφημερίδα για τα ωραία και…….. τα άσχημα του Μουσείου Δοιράνης.

Τα λέμε σε λίγες μέρες!!