Απριλίου 11 2012

ΔΕΛΦΟΙ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ!!

Στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής σε ιστορικούς χώρους στο Νομό Φωκίδας το σχολείο μας την Κυριακή 1 Απρίλίου επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Πρώτος μας σταθμός το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών όπου και εκτίθεται ο περίφημος Ηνίοχος, χάλκινο άγαλμα από το αφιέρωμα του Πολύζαλου, τυράννου της Γέλας της Σικελίας για τη νίκη του στα Πύθια (478 η 474 π.Χ.). Μέσα στο μουσείο τα παιδιά πριν ξεναγηθούν στους χώρους του, στην αίθουσα της Σφίγγας με τη βοήθεια ξεναγών του μουσείου υλοποίησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο »Ο Οιδίποδας, η Σφίγγα και τα αινίγματα». Αφού απάντησαν σε ερωτήσεις, έλυσαν αινίγματα και περιεργάστηκαν τη σφίγγα στη συνέχεια συμπλήρωσαν ένα μικρό φυλλάδιο το οποίο είχε επιμεληθεί η Ι” Εφορεία Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Κατόπιν με τη βοήθεια ξεναγού περιηγήθηκαν σε όλους τους χώρους του μουσείου αντικρίζοντας ό,τι έχει σωθεί από το πλήθος των αναθημάτων, όπως χάλκινα σκεύη, ειδώλια, αγάλματα, αρχιτεκτονικά γλυπτά των ναών και των θησαυρών, έργα μικροτεχνίας από πολύτιμα υλικά (χρυσό, ασήμι, ελεφαντόδοτο) που κοσμούσαν το πανελλήνιο δελφικό ιερό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η Σφίγγα. Στην ελληνική μυθολογία η Σφίγγα ήταν ένα τέρας που έφερνε κακοτυχία και καταστροφή. Σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν κόρη της Χίμαιρας και του Όρθρου ή κατά άλλους του Τυφώνος και της Έχιδνας. Αναπαριστάται ως φτερωτό λιοντάρι με κεφάλι γυναίκας ή ως γυναίκα με πέλματα και στήθη λιονταριού, ουρά ερπετού και φτερά πτηνού. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη σφίγγω.

Η Ήρα και ο Άρης την έστειλαν από την πατρίδα της, την Θήβα. Εκεί στεκόταν και ρωτούσε τους περαστικούς «Ποιο ον το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία;». Όποιον δεν μπορούσε να λύσει το γρίφο, η Σφίγγα τον έπνιγε. Ο Οιδίπους έλυσε τον γρίφο απαντώντας ότι το ον αυτό είναι ο άνθρωπος, αφού όταν είναι βρέφος περπατάει στα τέσσερα, μετά σηκώνεται στα δύο του πόδια και στα γηρατειά περπατάει όρθιος αλλά χρησιμοποιεί σαν τρίτο πόδι ένα μπαστούνι. Μόλις λύθηκε το αίνιγμά της η Σφίγγα γκρεμίστηκε από τον βράχο που στεκόταν και σκοτώθηκε. Ωστόσο, ο ακριβής γρίφος που έδινε η Σφίγγα δεν είναι γνωστός από αρχαίες πηγές, αλλά από μεταγενέστερα κείμενα.

Υπάρχει η άποψη ότι ο μύθος συμβολίζει τη μετάβαση από την πρωταρχική μορφή θρησκευτικής λατρείας των Αρχαίων Ελλήνων στην κλασική πρακτική της λατρείας των Ολυμπίων Θεών.

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή για την Σφίγγα την οποία παρουσιάζει ο Παυσανίας. Σύμφωνα λοιπόν με τον Παυσανία η Σφίγγα ήταν νόθη κόρη του Λάιου. Ο Λάιος εμπιστεύθηκε μόνο σε αυτή τον χρησμό που πήρε από την Πυθία και της ανέφερε πως αφορούσε μόνο την Ιοκάστη και τους καρπούς της. Αυτό γιατί ο Λάιος είχε παιδιά και από παλλακίδες, αφού απέφευγε την συνεύρεση του με την Ιοκάστη. Όμως σε ένα από τα μεθύσια του κοιμήθηκε με τη γυναίκα του και γεννήθηκε ο Οιδίποδας.

Έτσι, παρότι εγκατέλειψε τον Οιδίποδα στον Κιθαιρώνα, διατηρώντας τις επιφυλάξεις του, όταν κάποιος από τους γιους διεκδικούσε τον θρόνο τον έστελνε στην Σφίγγα. Αυτή με τον γρίφο της εξέταζε αν αυτοί ήταν γνήσια παιδιά του Λάιου. Επειδή τη γνώση του χρησμού την είχαν μόνο αυτοί που κατάγονταν από τη βασιλική γενιά, όσοι δεν μπορούσαν να απαντήσουν στον γρίφο της θανατώνονταν.

Ο Οιδίποδας πριν συναντήσει τη Σφίγγα είχε μάθει για τον γρίφο στον ύπνο του. Έτσι μπόρεσε να τον λύσει.

Ποιο είναι αυτό; Ιδού:

«Πες μου: Δίπουν, τετράπουν, τρίπουν, ου φωνή, τι είναι αυτό;» Που έχει φωνή;

Και ο Οιδίποδας απάντησε:

Άνθρωπον λέγεις!» Αυτό το αίνιγμά σου, της λέει,  που ζητάς, είναι ο άνθρωπος! Που περπατάει με τα τέσσερα παιδάκι, με τα τρία με τη μαγκουρίτσα γέρος, με τα δύο κτλ κι έχει φωνή κτλ.

Το φύλλο εργασίας του Μουσείου

Ενημερωτικό φυλλάδιο με χάρτη του χώρου

Στη συνέχεια και μετά το μουσείο ξεκινήσαμε το δύσκολο, αλλά συναρπαστικό ανήφορο στον αρχαιολογικό χώρο όπου και αντικρίζαμε κατά τη διάρκεια της διαδρομής μνημεία όπως ο ναός του Απόλλωνα στη μέση του οποίου βρισκόταν ο βωμός της Πυθίας, το αρχαίο θέατρο, ο θησαυρός των Αθηναίων κ.ά. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι και το αρχαίο στάδιο  όπου και γίνονταν τα γνωστά Πύθια, αθλητικοί αγώνες αφιερωμένοι στον Απόλλωνα. Παρακάτω ένα σχεδιάγραμμα του χώρου:

Πιο κάτω φαίνεται ένα σχεδιάγραμμα του αρχαίου σταδίου, το οποίο βρίσκεται και στο υψηλότερο σημείο του χώρου:

[slideshow]

Εκτός όμως από το αρχαίο στάδιο, επίσης, δεν μπορέσαμε να επισκεφθούμε, λόγω περιορισμένου χρόνου και το ιερό της Αθηναίας Προναίας, το οποίο βρίσκεται από την κάτω πλευρά του δρόμου. Τα σπουδαιότερα κτίσματα εκεί, όπως θα δείτε παρακάτω είναι οι δύο ναοί της θεάς του 5ου και 4ου αιώνα π.χ. και η Θόλος (γύρω στα 380 π.Χ.)

Ιερό Αθηναίας Προναίας

Σχεδιάγραμμα του ιερού, όπου φαίνεται και η Θόλος.

Περάσαμε μια αξέχαστη μέρα σε ένα χώρο που προκαλεί δέος στον επισκέπτη.Και  κάτι τελευταίο! Στο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών λέγεται ότι υπάρχουν έντονα μαγνητικά πεδία. Πώς θα το καταλάβετε; Για παρατηρήστε, όταν τον επισκεφθείτε αν πετούν πουλιά πάνω από τα μνημεία…….

Α! και καλό σας ταξίδι!!!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους Δελφούς πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2507

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>