Απριλίου 1 2015

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

20150324_095905

Η αφίσα της ημερίδας!

Την Πέμπτη, 26 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ημερίδα με κεντρικό θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που κρύβονται κυρίως στα διαδικτυακά παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καλεσμένοι μας  ήταν ο σχολικός σύμβουλος της 2ης περιφέρειας Κιλκίς κ. Πάρης Παπαδόπουλος καθώς και ο αστυνόμος κ. Μάξιμος Κουζουκίδης, υπεύθυνος πληροφοριακών συστημάτων της Αστυνομικής Δ/νσης Κιλκίς και μέλος της ομάδας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος του κ. Σφακιανάκη. Παράλληλα στην ημερίδα παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν τα ίδια τα παιδιά του σχολείου στο χωριό του Γαλλικού, των Μανδρών και των γύρω χωριών. Μέσα από ερωτηματολόγια σε ένα δείγμα περίπου 130 ατόμωμν ενηλίκων και μαθητών καταφέραμε να αναδείξουμε τις διαδικτυακές συνήθειες των κατοίκων των περιοχών αυτών.

ημεριδα 26 -3-2015

Μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώσαμε ότι οι ενήλικες του δείγματός μας φαίνεται να εμφανίζουν μη επαρκή ενημέρωση σχετικά με διαδικτυακά προγράμματα προστασίας από κακόβουλα λογισμικά ή χρήστες . Θεωρούν, σε σχέση με τους μαθητές ως έλεγχο μόνο τη φυσική τους παρουσία και δεν αναφέρουν ενδεικτικές ρυθμίσεις ή προγράμματα που εξασφαλίζουν μια ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Επικεντρώνονται σε γενικόλογες απαντήσεις.
Θεωρούν επιπλέον ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι εντοπίζονται στη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (FB) και όχι σε διαδικτυακά παιχνίδια. Το αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 30 % των μαθητών χρησιμοποιεί κινητό ή ταμπλέτα για πρόσβαση στο διαδίκτυο, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το γονικό έλεγχο.
Ενώ, λοιπόν, οι γονείς θεωρούν ότι έχουν την κατάσταση στα χέρια τους τα παιδιά φαίνεται να δρουν ανεξάρτητα. Πρωταγωνιστής στο γονικό έλεγχο φαίνεται να είναι η μητέρα. Επί πρόσθετα τα διαδικτυακά παιχνίδια φαίνεται να είναι κοινά μεταξύ ενηλίκων/γονέων -μαθητών (ποιος μιμείται ποιον) , ενώ οι μαθητές στην ερώτηση που τους ζητά να ονομάσουν διαδικτυακά παιχνίδια που παίζουν μεταξύ όλων των άλλων απαντήσεων, ένα σημαντικό ποσοστό απαντά ??κάτι άλλο??, σε αντίθεση με τους ενήλικες που τα αναφέρουν όλα (χωρίς να κρύβονται πίσω από την παραπάνω απάντηση) και μάλιστα και ορισμένα (LOL, Star doll) που αποτελούν ??κόκκινο πανί΄΄ για τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος (άγνοια;)
Τέλος υπάρχουν ενδείξεις απομόνωσης στους ενήλικες μέσα από τη συνεχή ενασχόλησή τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία φαίνεται να αποτελούν για αυτούς ένα μέσο χαλάρωσης. Από την άλλη οι μαθητές αναζητούν παρέα, θέλουν να επικοινωνήσουν με κάποιον, γεγονός οξύμωρο για μια μη αστική περιοχή. Παρακάτω μπορείτε να δείτε με τη μορφή ραβδογραμμάτων τα αποτελέσματα της έρευνας.


Οι γονείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων έκαναν αρκετές ερωτήσεις στους εισηγητές σχετικά με το διαδίκτυο. Πολλοί εξέφρασαν την επιθυμία να πραγματοποιηθεί και άλλη ημερίδα με το θέμα αυτό προκειμένου να ενημερωθούν ακόμη περισσότεροι κάτοικοι. Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε μια καινούργια ημερίδα σύντομα!

 


Posted 1 Απριλίου 2015 by admin in category Ανακοινώσεις