Μαρτίου 31 2015

25 ΜΑΡΤΙΟΥ : ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 

20150323_131744

 
Εννέα μήνες πριν από τη Γέννηση του Χριστού, στις 25 Μαρτίου, έχουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δηλαδή την καλή είδηση (Ευαγγέλιο) που πήρε η Παναγία από τον Άγγελο ότι θα φέρει στον κόσμο τον Σωτήρα Χριστό. Η γιορτή αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες Δεσποτικές γιορτές, γι? αυτό και η Εκκλησία ψάλλει: «Σήμερον τ?ς σωτηρίας ?μ?ν τό κεφάλαιον καί το? ?π? α??νος μυστηρίου ? φανέρωσις?». Δηλαδή, σήμερα είναι η αρχή της σωτηρίας μας με το να φανερωθεί σε αγγέλους και ανθρώπους το μυστικό σχέδιο που υπήρχε ανέκαθεν στον νου του Θεού, για να σώσει τον άνθρωπο. Ποιο δηλαδή; Η ενανθρώπηση του Υιού Του, του δεύτερου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Ιησού Χριστού.
Και περίμενε αιώνες ολόκληρους ο Θεός να βρεθεί η κατάλληλη κόρη, που θα δεχθεί κιόλας να γίνει Μητέρα του Υιού Του. Η ταπείνωσή της και η καθαρότητα ήταν αυτά που τράβηξαν το βλέμμα του Θεού πάνω της και, όταν ήρθε η κατάλληλη ώρα, στάλθηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ να της φέρει το μήνυμα με τον χαιρετισμό: «Χα?ρε Κεχαριτωμένη, ? Κύριος μετά σο??». «Να χαρείς, εσύ που έχεις γεμίσει από τη Χάρη και τα χαρίσματα του Θεού και ο Θεός να είναι μαζί σου και είσαι η πιο ευλογημένη απ? όλες τις γυναίκες, γιατί θα γεννήσεις τον Σωτήρα του κόσμου». Και από τη στιγμή που η Μαριάμ είπε το «?δού ? δούλη Κυρίου?» «Είμαι η δούλη του Κυρίου, ας γίνει όπως είπες», ήρθε μέσα της το Άγιο Πνεύμα και άρχισε η σύλληψη και η αύξηση του Θεανθρώπου Χριστού.
Στα πλαίσια λοιπόν του εορτασμού του Ευαγγελισμού, και αφού μιλήσαμε πρώτα για τον Ευαγγελισμό στο μάθημα της Γλώσσας, αλλά και των Θρησκευτικών, οι μαθητές της Γ τάξης κατασκεύασαν από απλά καθημερινά υλικά τον κρίνο που έδωσε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στη Μαρία. Επίσης αφού χρωμάτισαν, έκαναν με χαρτοκοπτική τρεισδιάτες τις φιγούρες της Παναγίας και του Αρχάγγελου.


Posted 31 Μαρτίου 2015 by admin in category ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ