Μαΐου 19 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

SAM_3627    Όπως μπορείτε να καταλάβετε πριν λίγο καιρό το σχολείο μας και συγκεκριμένα οι δύο μεγάλες τάξεις με τη συνοδεία γονέων πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα και το Ναύπλιο!!. Το σχολείο μας ενταγμένο σε πρόγραμμα του ελληνικού κοινοβουλίου επισκέφτηκε την Αθήνα και πιο συγκεκριμένα τη Βουλή των Ελλήνων, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης με τις υπέροχες Καρυάτιδες καθώς και την Ακρόπολη με τον Παρθενώνα. Τόσο στο Νέο Μουσείο όσο και στην Ακρόπολη ξεναγός μας η κ. Αργυράκη. Εξαίρετος άνθρωπος (κόρη του διάσημου Έλληνα ζωγράφου Μίνωα Αργυράκη )που πραγματικά μέσα από την αγαπή της για την ιστορία μας βοήθησε να κατανοήσουμε την αξία των εκθεμάτων. Στην Αθήνα μείναμε σε ένα πολύ ωραίο ξενοδοχείο στο κέντρο (κοντά στην πλατεία Ομονείας) και σχεδόν δίπλα στο Εθνικό Θέατρο (κτίριο Τσίλερ), στο οποίο τις μέρες που ήμασταν στην πρωτεύουσα ,παιζόταν το  θεατρικό έργο  »Φιλουμένα”“ του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο με την Ε. Ράντου. Κάποιοι από μας το παρακολουθήσαμε και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι!!

20150424_14165020150424_163948

 

 

 

 

 

 

 

Όμως δε μείναμε μόνο στην Αθήνα. Αφιερώσαμε μια ημέρα στην Πελοπόννησο. Στα μάτια των μαθητών μας ένα μέρος της ελληνικής ιστορίας απέκτησε »σάρκα και οστά» αντικρίζοντας τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών με τα περίφημα κυκλώπεια τείχη και τους θολωτούς τάφους των Ατρειδών. Επίσης, στο Ναύπλιο ανεβήκαμε στο Παλαμίδι και είδαμε την ενετική τέχνη στη δημιουργία φρουρίων αλλά ταυτόχρονα και τη φυλακή του Κολοκοτρώνη. Περπατήσαμε στα στενά της πόλης και είδαμε το πρώτο γυμνάσιο της χώρας  μας καθώς και την πρώτη τράπεζα.  Περάσαμε έξω από το σπίτι του πρώτου κυβερνήτη της χώρας του Ι. Καποδίστρια και περπατήσαμε στα περίφημα σοκάκια του Ναυπλίου με τα κομπολογάδικα και τα γραφικά ταβερνάκια.

 

SAM_3553

..το Μπούρτζι..(κάποιοι πήραν το καραβάκι και το επισκέφτηκαν στο Ναύπλιο

20150425_121034

 

 

 

 

 

 

 

SAM_3477

Α! ξεχάσαμε να σας πούμε ότι περάσαμε και από τον ισθμό της Κορίνθου με την περίφημη διώρυγα που εγκαινιάστηκε επί Χ. Τρικούπη (..θυμάστε το γνωστό »Δυστυχώς επτωχεύσαμεν..»).

SAM_3445

Σίγουρα χάσατε που δεν ήσασταν μαζί μας. Παρακάτω μπορείτε έστω εικονικά  να ταξιδέψετε στα μέρη που έχουμε ήδη πάει:

 

Category: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ | Σχόλια κλειστά
Νοεμβρίου 3 2014

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

ΜΑΎΡΟ ΘΕΑΤΡΟ

Από τις 8 Νοεμβρίου έρχεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης το περίφημο Μαύρο Θέατρο της  Πράγας. Το imageBlack Light Theatre of Prague ιδρύθηκε στην Τσεχία το 1989 από τονAlexander Cihar και τη χορογράφο και μεγάλη αστέρα του κρατικού μπαλέτου της Τσεχίας Eva Asterova. To όνειρό τους γέννησε ένα θέατρο που συνδυάζει ψυχαγωγία, καλή μουσική (στοιχεία μοντέρνου χορού, jazz και παντομίμας), χορό , αρκετή δόση γέλιου! και μαγεία….

Το σχολείο μας εξασφάλισε θέσεις στις 11 Νοεμβρίου με αρκετή δυσκολία μιας και λόγω των λίγων παραστάσεων που θα δοθούν πολλα σχολεία της Θεσσαονίκης έχουν κλείσει σχεδόν όλες τις μέρες (10 περίπου).

Οι παραστάσεις δίνονται στο θέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2 τηλ. 2310 262051

 

Άντε και καλή μας διασκέδαση

Νοεμβρίου 3 2014

Μία μέρα στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη..

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσα βυζαντινά μνημεία έχει ή Θεσσαλονίκη; Εμείς μέσα από μια σύντομη μελέτη της ιστορίας της πόλης εκπλαγήκαμε! Κάθε γωνιά της και μια μικρή βυζαντινή ιστορία! Το διαπιστώσαμε και από κοντά κάνοντας μια μικρή εκδρομή στην πόλη που παραλίγο να λεγόταν Πόλη! (αντί της Κωνσταντινούπολης)

Την περσινή χρονιά τον Μάιο συγκεκριμένα οι δύο μεγάλες τάξεις του σχολείου μας στα πλαίσια ενός καινοτόμου σχολικού προγράμματος επισκέφτηκαν στη θεσσαλονίκη δύο γνωστές βυζαντινές εκκλησίες και φυσικά το βυζαντινό μουσείο της πόλης. Μαζί μας ένας παλιός δάσκαλος και γνώστης της ιστορίας της πόλης , ο κ. Αδάμ.

Η εκδρομή μας ξεκίνησε από το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης όπου και με τη βοήθεια ενός ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Μια βόλτα ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ)  που ετοίμασαν οι δάσκαλοί μας ανακαλύψαμε τη βυζαντινή ιστορία της πόλης.

DSC03526 DSC03527 DSC03528 DSC03529 DSC03531 DSC03532 DSC03536 DSC03538 Αντίγραφο από DSC03521 DSC03556 DSC03562 DSC03566 Αντίγραφο από DSC03521

 

Μέσα από το φύλλο εργασίας όπως θα δείτε γνωρίσαμε χαρακτηριστικά της πρώιμης, μεσο και υστεροβυζαντινής ιστορικής περιόδου της Θεσσαλονίκης. Είδαμε πολλά πήλινα αγγεία μαγειρικής αλλά και αποθήκευσης τροφίμων. Μελετήσαμε τις αγιογραφίες και ιδιαίτερα ασχοληθήκαμε με το βλέμμα του Χριστού και κάποιων αγίων και πώς αυτό το βλέμμα αποτυπώνει τη διάθεση του προσώπου σύμφωνα πάντα με τεχνικές των αγιογράφων τις οποίες εντάξαμε στο φύλλο εργασίας. Επίσης είδαμε τμήματα βυζαντινών ναών της θεσσαλονίκης αλλά και διάφορα άλλα.

Κατόπιν επισκεφτήκαμε το ναό της Αχειροποιήτου στο κέντρο της πόλης.

ΒΥΖ. ΝΑΟΙ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ εικ 1. Ναός Αχειροποιήτου

Ο Ναός της Αχειροποιήτου (Παναγίας) είναι ο μόνος παλαιοχριστιανικός ναός που σώζεται σήμερα στη μορφή που κατασκευάστηκε το 431 μ.Χ. Το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι μία από τις εικόνες της παναγίας (Παναγία Δεομένη) έγινε χωρίς χέρια ανθρώπων αλλά από αγγέλους.

 

Thessaloniki_Acheropoiitos_Church_H

5.panagia_h_axeiropoihtos thessaloniki

 

 

 

 

 

 

 

 

εικ.2  Επιγραφή Σουλτάνου             Εικ. 3: Παναγία Δεόμενη

Επίσης μέσα στο ναό συναντήσαμε πολλά ψηφιδωτά αλλά και κάτι πολύ ιδιαίτερο. Στον όγδοο από ανατολικά κίονα της βόρειας κιονοστιχίας γράφτηκε με διαταγή του σουλτάτου Μουράτ του Β΄ η επιγραφή: »Ο Σουλτάνος Μουράτ πήρε τη Θεσσαλονίκη το 883» (δηλαδή το 1430).

c232aΚαθόλη τη διάρκεια της περιήγησή μας στο Ναό με ξεναγό τον κ. Αδάμ Ιωαννίδη είχαμε το φύλλο εργασίας που μας ετοίμασαν οι δάσκαλοι των δύο μεγάλων τάξεων.

 

Τελευταίος μας σταθμός ήταν η Παναγία Χαλκέων που είναι χτισμένη τον 11 αιώνα  στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο χώρο της αρχαίας αγοράς βόρεια της Εγνατίας οδού.

ΧΑΛΚΕΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

Το όνομα του ιδρυτή της Χριστορφόρου αναγράφεται σε μάρμαρο πάνω από τη δυτική είσοδο. Ο πρωτοσπαθάριος μαζί με τη σύζυγό του την ίδρυσαν το 1028 μ.Χ.

thessaloniki_panagia_halkeon_xalkewn

 

 

 

 

 

 

Στο σημείο της επιγραφής όπου γράφει »ο πριν βέβηλος τόπος» μαρτυρά το γεγονός ότι η εκκλησία είναι χτισμένη πάνω σε αρχαιοελληνικό ειδωλολατρικό ναό. Επίσης η εκκλησία που έχει ρυθμό σταυροειδής με τρούλο είναι χτισμένη με τούβλα οπότε και πήρε και το όνομα »κόκκινη εκκλησία».

Τέλος να σημειώσουμε ότι το όνομα Παναγία Χαλκέων το πήρε η εκκλησία γιατί από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι και σήμερα υπήρχαν και υπάρχουν χαλκωματάδες. Μια βόλτα γύρω από την εκκλησία και θα διαπιστώσετε πώς πήρε το όνομα!

 

Στο σχολείο οι μαθητές επηρεαζόμενοι από τα αγγεία του μουσείου δημιούργησαν με πηλό δικά τους μονοδιάστατα αγγεία όλων των περιόδων της βυζαντινής εποχής. Κάποια δείγματα της δουλειάς τους φαίνεται παρακάτω:

DSC02167 DSC02168

 

 

 

 

 

 

 

Σίγουρα θα θέλαμε άλλη μια μέρα ίσως και περισσότερο για να γνωρίσουμε από κοντά και άλλα σημαντικά βυζαντινά μνημεία όπως τη μονή Βλάταδων με το πρώτο ψηφιδωτό του Οσίου Δαυίδ, την Αγιά Σοφιά, τον Άγιο Δημήτριο κ.ά.

Αν θέλετε και εσείς μία πάρόμοια περιπέτεια θα σας προτείναμε να ξεκινήσετε από το Βυζαντινό Μουσείο.

Εκεί έχουν μάλιστα ξεκινήσει και ενδιαφέροντα προγράμματα.!!

 

Καλή ξενάγηση..

 

 

Ιουνίου 19 2013

ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ…ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ!!

Ύστερα από μελέτη στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο και νοερό ταξίδι με το βιβλίο ιστορίας και κοινωνικής αγωγής  στο μηκυναϊκό πολιτισμό, στα μνημεία της αρχαίας κλασικής Αθήνας , στα σοκάκια της πρώτης πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους , και στο ναό της δημοκρατίας (Ελληνικό κοινοβούλιο) ήρθε η ώρα οι μαθητές των δύο μεγάλων τάξεων και με τη συνοδεία των δασκάλων τους, του διευθυντή και των γονιών τους να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο των Μηκυνών, την Αθήνα και το Ναύπλιο.

Πρώτος μας σταθμός η Αθήνα. Με το που φτάσαμε εκεί μια ομολογουμένως καλοκαιρινή μέρα κατευθυνθήκαμε στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Πραγματικά η αρχιτεκτονική του και το εκθέματά του μας έκαναν περήφανους για τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε αλλά και για τη σύγχρονη αισθητική μας.DSC03014Το μουσείο βρίσκεται στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου 15 σε ένα καταπληκτικό πεζόδρομο με θέα τον επιβλητικό Παρθενώνα.

DSC03017Μέσα στο μουσείο μας ξενάγησε η κ. Μαρία Αργυράκη. Όπως μας εξήγησε, ο χώρος του μουσείου είναι έτσι διαμορφωμένος , ώστε να μοιάζει με το πραγματικό χώρο της Ακρόπολης. Έτσι η είσοδός του είναι ανηφορική, έχοντας μια ράμπα και θυμίζοντας τα αρχαία Προπύλαια, την είσοδο δηλαδή των αρχαίων προσκηνητών στον αρχαίο βράχο της Ακρόπολης. Στο επίπεδο 1 υπάρχουν εκθέματα από το Ερέχθειο και το ναό της Αθηνάς Νίκης ενώ στο τρίτο και τελευταίο επίπεδο υπάρχουν τα εναπομείναντα μάρμαρα του Παρθενώνα και αντίγραφα αυτών που έχουν κλαπεί από το Λόρδο Έλγυν, έναν »φιλότεχνο» Άγγλο ευγενή, πριν από πολλά χρόνια.

 

IMG_0008Μέσα στο μουσείο επίσης γίνεται μία εκπληκτική δουλειά για να προβληθούν στο κοινό η χρήση των τεσσάρων διαφορετικών χρωμάτων που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι προκειμένου να βάψουν τα αγάλματά τους.

IMG_0009_NEWΟποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο  www.theacropolismuseum.gr

IMG_0004Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός του ταξιδιού μας ήταν ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών και οι τάφοι των Ατρειδών στον ίδιο χώρο. Μείναμε άφωνοι με τα κυκλώπεια τείχη των Μυκηνών καθώς και με τον θολωτό τάφο του Αγαμέμνονα. Μάλιστα μέσα στο μουσείο υπήρχε και αντίγραφο από την υποτιθέμενη χρυσή προσωπίδα του. Το γνήσιο εύρημα βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας.

IMG_0003_NEW

 

Επόμενος προορισμός μας το ιστορικό Ναύπλιο. Το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετά την ελληνική επανάσταση του 1821. Στην πόλη αυτή επισκεφθήκαμε το επιβλητικό φρούριο του Παλαμηδίου στην ακρόπολη του Ναυπλίου. Χτίστηκε το διάστημα 1711-1715 από τους Ενετούς και έπεσε στα χέρια των Οθωμανών προτού ολοκληρωθούν τα έργα του.Αποτελείται από ένα συγκρότημα προμαχώνων οι οποίοι διαθέτουν υδατοδεξαμενές, αποθήκες πυρομαχικών και τροφίμων και συχνά τάφρους κ.ά.

Μετά το Παλαμήδι κάναμε μια βόλτα στο κέντρο του Ναυπλίου αντικρίζοντας παλιά ιστορικά κτίρια όπως την πρώτη ελληνική τράπεζα και ελληνικό γυμνάσιο κ.ά. Στο τέλος της μέρας μας επιστρέψαμε στη βάση την Αθήνα αφήνοντας πίσω μας την Πελοπόννησο και το νομό Αργολίδας. Έπρεπε να ξεκουραστούμε μιας και την επόμενη μέρα μας περίμενε η Ακρόπολη της Αθήνας και το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην πλατεία Συντάγματος.

Την επομένη πράγματι ανεβήκαμε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και ό,τι είδαμε σε μικρογραφίες  ή από μακριά στο Μουσείο την πρώτη μέρα, τώρα πια βλέπαμε από κοντά τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια το θέατρο του Ηρώδου του Αττικού κ.ά. Με τη πολύτιμη βοήθεια της ξεναγού μας κ. Μαρίας  Αργυράκη περπατήσαμε πάνω και δίπλα στα αρχαία μάρμαρα του βράχου που τόσο πληγώθηκε στο πέρασμα των αιώνων και όμως συνεχίζει και μένει εκεί έστω και λαβωμένος να κοιτά από ψηλά την πρωτεύουσα της Αθήνας.

Όποιος θέλει να επισκεφτεί τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης μπορεί για περισσότερες πληροφορίες να καλέσει στο τηλ. 2103210219.

Στο τέλος της τριήμερης εκδρομής μας επισκεφτήκαμε το Ελληνικό κοινοβούλιο στο Σύνταγμα, αφού πρώτα κατεβαίνοντας από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης περάσαμε μέσα από τα υπέροχα στενά της Πλάκας.

Μέσα στο κοινοβούλιο οι υπεύθυνοι μας ξενάγησαν στα βουλευτικά έδρανα αλλά και στο ιστορικό μουσείο της Βουλής όπου και εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες προηγούμενων πρωθυπουργών της χώρας. Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Βουλής www.hellenicparliament.gr 

προκειμένου να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα της αλλά και τις ώρες επισκέψεων στο χώρο της.

To ταξίδι μας έλαβε τέλος και γεμάτοι εικόνες και αναμνήσεις πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Πίσω πάλι στο σχολείο μας !

Νοεμβρίου 25 2012

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ?

   Παιδιά τη φετινή σχολική χρονιά στη Θεσσαλονίκη παίζονται ή θα παιχτούν σύντομα πολλές παιδικές θεατρικές παραστάσεις. Μπορούμε να σας προτείνουμε ορισμένες στο blogaki μας. Λοιπόν, για αρχή πάμε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου παίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία η παράσταση  ““Ο ποιητιτής και το μυστικό της εντροπίας¨. Πρόκειται για ένα διαδραστικό μουσικό παραμύθι όπου συμμετέχουν  και τα ίδια τα παιδιά. Η παράσταση παίζεται στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του 4ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού κέντρου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο blog της θεατρικής ομάδας http://www.skoinikordoni.blogspot.gr/, αλλά και στα τηλέφωνα του Βαφοπούλειου 2310 424132

Μία άλλη θεατρική παράσταση παίζεται στο θέατρο Εγνατία της Θεσσαλονίκης έως τις 30-12-2012 και έχει τίτλο ¨Οι Άθλοι του Ηρακλή¨ της Κάρμεν Ρουγγέρη. Μάλιστα στη συγκεκριμένη παράσταση έχουν πάει οι τέσσερις πρώτες τάξεις του σχολείου μας.

Εν όψει της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2012, η Κάρμεν Ρουγγέρη αποφάσισε ν? ακολουθήσει τον ιδρυτή των Ολυμπιακών Αγώνων και ονομαστό ήρωα, τον Ηρακλή και τους άθλους του. Η ίδια αναφέρει για την παράσταση «Παραμυθένια είναι η αντιμετώπισή μας αλλά συγχρόνως ακριβής. Βασισμένη πάνω σε ότι έχει γραφτεί για τον ήρωα και τη ζωή του έτσι ώστε τα παιδιά να σχηματίσουν μια σαφή εικόνα του Ηρακλή, του ήρωα των ηρώων, που με τους άθλους του έμεινε στην ιστορία ως ο πιο ονομαστός και αγαπητός ήρωας της ανθρωπότητας. Μέσα απ? αυτή την παράσταση τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν:
– τη γέννηση του ήρωα
– τη ζωή του
– τους άθλους του
– την καθιέρωση των Ολυμπιακών αγώνων
– το θάνατό του
– και τέλος τη μετάβασή του στον Όλυμπο όπου θα απολαμβάνει όλες τις τιμές και θα ζήσει ανάμεσα στους δώδεκα θεούς ίσος με αυτούς.
Η παράσταση είναι μια αφορμή να ξαναθυμηθούμε τους ήρωες μας σε μια εποχή που τους έχουμε τόση πολλή ανάγκη.

Περισσότερες πληροφορίες στο Θέατρο Εγνατία

Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Πλ. Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη,  +302310225172 ,

Κάθε Κυριακή στις 11:30 & 15:00

Είσοδος 10 ευρώ

Λοιπόν παιδιά οι παραπάνω δύο προτάσεις δεν είναι οι μόνες για φέτος. Θα ακολουθήσουν και άλλες σύντομα….
ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!

 

Απριλίου 17 2012

ΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ!!

   Στο Νομό Φωκίδας, στους πρόποδες του Παρνασσου σε υψόμετρο 400 μ. βρίσκεται το ξακουστό χωριό της Γραβιάς, 20 περίπου χμ. πριν την Άμφισσα. Το πρωί του Σαββάτου 31 Μαρτίου το σχολείο μας επισκέφθηκε εκεί το ξακουστό Χάνι της Γραβιάς. Στις αρχές Μαΐου του 1821 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος βρισκόταν στο Χάνι της Γραβιάς. Με 120 άνδρες, οχύρωσε τις θύρες του και άνοιξε πολεμίστρες περιμένοντας τον Ομέρ Βρυώνη με τον πολυάριθμο στρατό του. Οι διαδοχικές επιθέσεις των Τούρκων, δεν είχαν αποτέλεσμα. Λίγο πριν ο Βρυώνης φέρει κανόνια από τη Λαμία, ο Ανδρούτσος και οι άνδρες του αποχώρησαν έχοντας μόνο έξι απώλειες. Αντίθετα η μάχη κόστισε στους Τούρκους 800 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Η σθεναρή αντίσταση στο Χάνι της Γραβιάς κλόνισε το ηθικό του Ομέρ Βρυώνη και παρεμπόδισε την κάθοδο του τουρκικού στρατού στην Πελοπόννησο. Η ιδιοφυΐα του Ανδρούτσου είχε θριαμβεύσει. Το ιστορικό αυτό πανδοχείο σήμερα δε υπάρχει παρα μόνο λίγες πέτρες από το εξωτερικό τείχος του που το θυμίζουν. Αντ” αυτού απέναντι από την πραγματική τοποθεσία του πανδοχείου, στην πλατεία του χωριού απέναντι από τον  Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, ο δήμος Γραβιάς έχει δημιουργήσει ένα κτίσμα ακριβές περίπου ομοίωμα του γνήσιου , όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα.  Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον τοπικό εφημέριο του χωριού τον οποίο συναντήσαμε τυχαία στην πλατεία. Είχε την καλοσύνη και τηνδιάθεση να μας ξεναγήσει ο ίδιος στο χώρο(εκτός μουσείου, το οποίο ήταν κλειστό!!) . Ο ιερέας  μας ενημέρωσε για αρκετές άγνωστες πτυχές της μάχης στο Χάνι της Γραβιάς, επικαλούμενος μάλιστα πηγές από τη ελληνική ιστοριογραφία, όπως τον Παπαρηγόπουλο και άλλους προγενέστερούς του.[slideshow]